Artikelbild 23 maj 2014

Masthusen först med miljöklassad stadsdel

Stadsdelen Masthusen i Malmö har nu fått sin certifiering enligt systemet Breeam Communities.
- Det är den första stadsdelen i Norden som hållbarhetsklassas enligt systemet Breeam. Genom detta gör vi skillnad och påverkar stadsutvecklingen i rätt riktning, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Diligentia.

Programmet för området Masthusen innehåller en stor mängd olika krav på hur området och husen ska byggas. Det handlar till exempel om hur mycket energi byggnaderna får förbruka och om att byggnaderna själva ska producera egen energi med hjälp av till exempel solceller. Alla bostadshus ska även ha plats för odling på tak eller innergård. Området ska kunna stå emot regn och översvämningar i framtiden.

Arbetet har genomförts i samarbete med Riksbyggen, IKANO Bostad, Hökerum Bygg samt Malmö Stad. Alla förutsättningar och krav har samlats i ett hållbarhetsprogram som gäller för allt byggnadsarbete inom Masthusenområdet.

- För Malmö stad är det viktigt med långsiktiga och hållbara lösningar som gynnar alla som ska bo och jobba här. Det här handlar om ett av Malmös populäraste områden och det måste bli rätt från början, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Breeam Communities är ett certifieringssystem för stadsdelar framtaget av Building Research Establishment (BRE) i Storbritannien där man ser till alla aspekter av hållbarhet; ekologiska, sociala och ekonomiska. Stor vikt läggs vid samverkan mellan de olika aktörerna i stadsutvecklingsprocessen så att hållbarhetstankarna och metoderna präglar hela processen. Förkortningen Breeam står för Building Research Establishment Environmental Asessment Method.

I hela Masthusenområdet planeras 18 kvarter med drygt tusen bostäder och ytterligare 30 000 kvadratmeter kommersiella lokaler. Området ligger i Västra Hamnen på den gamla varvs-, Saab- och mässmarken.

För mer information kontakta:
Markus Pfister, Fastighetschef
markus.pfister@diligentia.se, 08-573 657 10
Andreas Ivarsson, Marknadsområdeschef
andreas.ivarsson@diligentia.se, 040-20 63 41